<<  Január 2018  >>
 hf  ke  sz  cs  pé  sz  va 
  1  3  4  5  6  7
  8  91011121314
2021
2328
    

Hírlevél

Zene

Esemény 

Esemény:
100 Tagú Cigányzenekar Sztárzenekarának koncertje
Mikor:
2012.04.21 19.00 óra
Kategória:
Zenei előadás

Leírás

100 Tagú Cigányzenekar Sztárzenekarának koncertje
Először Kaposváron!

2012-04-21 19:00, Szombat Kaposvár – Szivárvány Kultúrpalota

Április 21-én, szombaton, a világhírű, Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar fennállása során első alkalommal koncertezik Kaposváron. Az egyedülálló produkciónak méltó helyszínt biztosít a kiváló akusztikájú, kívül-belül gyönyörűen felújított Szivárvány Kultúrpalota. A sztárzenekar az együttes legkiválóbb muzsikusait vonultatja fel, többek között Buffó Rigó Sándort és Lendvai Csócsi József főprímást, Ökrös Oszkárt a “cimbalom Paganinijét”, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett művészeket, vagy a nemzetközileg is elismert kiváló klarinét szólistát, Puporka Andrást. A maga nemében páratlan kulturális csemegének számító esemény két felvonásban kerül megrendezésre. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt, a jegyeket ajánlott időben megvásárolni! Mindenkinek felejthetetlen, felhőtlen szórakozást kívánunk!

Tervezett műsor:

I. Felvonás:
Johann Strauss Jr.: A denevér
Gioacchino Rossini: Tell Vilmos – Nyitány
Johannes Brahms: V. Magyar tánc
Erkel Ferenc: Palotás
Victorio Monti: Csárdás
Radics Béla: Titánia
Pablo Sarasate: Zigeunerweisen
Ismeretlen szerző: Cimbalomszóló
Ismeretlen szerző: Balkán cigányparty

II. Felvonás:
Piotr Tchaikovsky: Virágkeringő (Diótörő balettből)
Johann Strauss: Éljen a Magyar – Polka
Johannes Brahms: I. Magyar tánc
Johann Strauss J.: Cigánybáró nyitány
Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia
Johann Strauss: Radetzky mars
Grigoras Dinicu: A pacsirta

Ráadások

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

jegyár: 6.990.- Ft


jegyelővétel:

Hermes Tours
7400 Kaposvár
Irányi D. u. 9.
Tf.: 82 / 511 – 670
E-mail: mvmutazas@invitel.hu
Nyitvatartás:
H - P: 9:00 – 17:00

Ibusz Utazási Iroda
7400 Kaposvár
Széchenyi tér 8.
Tf.: 82/512-300
E-mail: kaposvar@ibusz.hu
Nyitvatartás:
H-P: 8:00 – 16:00

Líra Könyvesbolt Kaposvár
7400 Kaposvár
Fő utca 20.
Tf.: 82/414-293
E-mail: kaposvar@lira.hu
Nyitvatartás:
H-P: 8:00 – 17:00
Szo: 8:00 – 12:00

Ticketportal bolthálózatában és internetes felületén
www.ticketportal.hu

Direkt link:
http://www.ticketportal.hu/podujatie_search.asp?id=40839
kapunyitás: 18:30
műsorkezdés: 19:00

Web: www.100tagu.hu
Facebook: www.facebook.com/100tagu

100Kaposvar_netesflyer

szaztaguciganyzenekar
 

 

A 100 Tagú Cigányzenekar története

A világhírű cigány származású magyar festőművész szavai tökéletesen ráillenek a 100 Tagú Magyar Cigányzenekarra! A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét, s eddigi teljesítményét méltán őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma. A közel 30 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció.

A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei - többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss - művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak.

A zenekar létrejöttét, megalakulását 1985 áprilisában szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály temetésére, a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország több városából. Régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt id. Járóka Sándort. A jelenlévők közül sokan úgy gondolták, nem csak ilyen fájdalmas eseménynek kellene összehoznia a kiváló muzsikusokat. Megfogalmazódott, hogy egy megszervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti a több éve fennálló szellemi űrt.

Ezek után az alapítók - Berki László, Mészáros Tivadar, Boross Lajos - nekifogtak, hogy a tervet meg is valósítsák. Több hónap eredményes előkészület után 1985. november 2-án megalakították hivatalos nevén a "Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet", csak később lett a muzsikusok által "elkeresztelt", és az attól kezdve világhírű 100 Tagú Cigányzenekar.

Már a megalakulástól kezdve többen felfigyeltek a páratlan kezdeményezésre, és támogatásukkal segítették a kezdeményezést. A szervezők az ország legjobb muzsikusaiból verbuválták össze a 140 fős monstre zenekart. Dr. Gyenes József elnök, Boross Lajos elnökhelyettes és Berki László művészeti igazgató irányításával megkezdődtek az első próbák.

Budapesti koncertjei során több alkalommal meglátogatta a zenekar próbáit Cziffra György, a cigány származású világhírű magyar zongoraművész is - később az Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke lett. Elismerő szavai nagy reményt és önbizalmat adtak a zenekarnak. 1986. március 22-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, az új Budapest Kongresszusi Központ Pátria termében teltház előtt került sor a bemutatkozó koncertre.

A premierre felfigyelt az ország és a világ zeneértő közvéleménye, ennek köszönhetően a 100 Tagú Cigányzenekar, elindult, hogy meghódítsa a világot, s vigye a magyar és cigány kultúra hírét szerte a világban.

Híd, ami összeköt…

A zenekar megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig, számot adva a magyar és cigány kultúra és a cigányzenekarra hangszerelt klasszikus zene magas szintű előadásáról. A zenekar, megalakulásától kezdve abszolút pozitív, image formáló emblematikus intézménnyé vált. Külföldi és hazai koncertjei alkalmával értéket, példát ad a többségi és kisebbségi társadalomnak, s így hidat és empátiát képez a két társadalmi réteg közt.

A siker

A megalakulást követő években Európa, Ázsia, Amerika, Ausztrália, Új-Zéland számos városában koncertezett és szórakoztatta a nagyérdeműt, ahogy teszik ezt ma is. Bárhol is járnak, mindenhol tomboló sikerben van részük. Ennek is köszönhetően itthon, Magyarországon is hamar népszerű lett. A zenekar ma 138 taggal büszkélkedhet. A kritikusok szerint "van valami varázslatos" abban, ahogy a "világ leghíresebb cigányzenekara" a színpadon megjelenik. Ennek oka, hogy minden fellépésükön ugyanaz a lelkesedés árad belőlük. A siker számukra üzenet, mely minden muzsikusnak újabb inspirációt ad.

A Budapest Tavaszi Fesztivál állandó kiemelt szereplői. A Magyar Állami Operaház megrendezésében, 1999-től 2001-ig "A Hegedű Hangja" című ünnepi koncertsorozatot Karácsony másnapján, élő televíziós közvetítéssel 14 országban láthatták. Szinte valamennyi hazai jelentős zenei fesztiválon jelen vannak.

A Lisszaboni Világkiállítás megnyitóján a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje volt a fő attrakció. Monte-Carlo-ban, a III. Évezred Éjszakáján, a Grand Casino előtt, szabadtéri koncerten mutatkoztak be. Berlinben, 2009-ben, a magyar határnyitás 20. évfordulója alkalmából, majd Karthágóban a 45. Nemzetközi Zenei Fesztiválon tizenötezer fős közönség előtt volt kirobbanó sikerük.

A 100 Tagú Cigányzenekar 2009-ben első ízben járt Erdélyben. Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában hatalmas ováció közepette zárták a koncertet. Párizsban, a Theatre des Champs Elysées-ben, 2002-2010 között, 23 nagy sikerű előadásuk volt. Franciaországban 1994-től minden évben koncertturnén vesznek részt, szinte az összes kis és nagyvárosban felléptek. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália városaiban, Európa számos városában muzsikáltak.

1994-től a zenekar külföldi koncertjeit Xavier Dubuc Úr menedzseli - Cypress Music-France (www.100violins.com). Fáradhatatlan szervezőmunkájának köszönhetően a 100 Tagú Cigányzenekar folyamatosan jelen van a nemzetközi zenei életben.

A Magyar Örökség Díjat 2000-ben nyerték el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 21 CD-t, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina, 9 aranylemez lett. Számos rádió és TV felvétel készült róluk, több film is például egy road-movie, 2003-ban Monte-Carlo-ban "AVES" címmel. A Magyar Rádió Nívódíját és több hazai és nemzetközi fesztivál szakmai díját nyerték el. A „Nóta Televízió” kívánságműsorának állandó szereplője.

A 100 Tagú Cigányzenekar 2010-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A Zenekar fergeteges koncerttel köszönte meg a Közönség negyedszázados szeretetét. A tízezres tömeg a Papp László Budapest Sportarénában óriási tapsviharral fogadta a felejthetetlen előadást.

A 100 Tagú Cigányzenekar szervesen illeszkedik a magyarországi kulturális intézményrendszerhez. Célja, e kivételes zenei érték életben tartása. Megőrizve azt az évszázados hagyományt, melyet a cigányok, családi örökségként hordoznak magukkal generációkon át. A zenekar művészetével, muzsikájával mindenkor és mindenhol megtalálja az utat a közönség szívéhez, így gazdagítva az európai kultúra színes palettáját.Beke Farkas Nándor fõtitkár-menedzser
a Magyar Kultúra Lovagja